~* Midsommar *~

[Tillbaka till Sverigemenyn]

Midsommar är en våra allra största helger och firas i hela landet, och Midsommardagen är en allmän helgdag. Ursprungligen, när vikingarna härjade i Skandinavien (och runt om i världen...), var det en fertilitetsrit. Majstången var en fallossymbol som skulle befrukta moder jord, i hopp om att årets skördar skulle bli rika. Det kunde nog gå ganska vilt till under dessa festligheter... :-)

Nuförtiden börjar alltid firandet på en fredag, Midsommarafton, men länge markerade det Sommarsolståndet - årets längsta dag och kortaste natt. Liksom med många andra hedniska traditioner tog kyrkan en del i det. Midsommardagen (Johannes Döpares dag) firades till åminne av Johannes Döpares födelse.

Folk trodde att under midsommarnatten var naturen fylld med magiska krafter. Särskilt daggen ansågs vara magisk och användes för att hela sjuka och till alla möjliga sår och skador. Man kunde även ha lite i degen då man bakade - det skulle göra bröden större och smakligare. Även björklöv ansågs vara kraftfulla och kunde användas som bandage. Om du lade några löv i badvattnet sades det mildra värk. Detta var också den natt då älvorna kom fram och dansade, och om du hade tur kunde du få syn på ett troll bakom en trädstam...

Många av midsommartraditionerna lever kvar här i Sverige. En krans eller bukett med sju eller nio (traditionen varierar) olika blommor är kraftfull om du är ensam då du plockar dem och inte talar med någon. Om du törs plocka en blomma på kyrkogården ökar kraften än mer... Om en flicka lägger blommorna under kudden sägs det att hon kommer att drömma om sin framtida äkta man den natten... Du kan också hänga blommorna i taket och alla i ditt hus kommer att förbli friska och glada. Ett par unga björkar utanför ytterdörren bringar också lycka till husets innevånare.

Man reser en midsommarstång i landets alla delar och folk (mest barnen) dansar runt dem och sjunger gamla sånger. På många ställen tar folk på sig sina folkdräkter, spelar folkmusik och dansar gamla danser.

Blommor är ett viktigt inslag i midsommarfirandet. Många flickor och kvinnor gör kransar att ha i håret och man tar på sig fina och somriga kläder. Midsommarstången ser inte riktigt likadan ut över hela landet, men den är vanligen dekorerad med löv och blommor. I vissa områden är det tradition att samlas dagen innan midsommarafton och dekorera stången tillsammans och ha en liten fest.

På midsommarafton samlas familjer och vänner och äter inlagd sill, färskpotatis och knäckebröd och många dricker gärna snaps och öl. Färska svenska jordgubbar till efterrätt hör också till, men det är nog färskpotatisen som är starkast förknippad med midsommar.


------------
Copyright © 1997 - 2025 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.