~* Lucia *~

[Tillbaka till Sverigemenyn]

Luciafirandet här i Sverige började runt 700 eller 800 efter Kristus. Exakt vad som hände är inte klarlagt, men nedan hittar du den mest spridda legenden...

HISTORIA:

Lucia var en kristen flicka som levde i Syracuse, Italien, under kejsaren Diocletians jakt på kristna i början av 200-talet. Legenden säger att hon var mycket vacker och att hon kom från en välbärgad familj.

Hennes mor blev svårt sjuk och Lucia bad för henne. När modern mirakulöst återhämtade sig bestämde sig Lucia för att leva som jungfru och ge bort alla sina ägodelar, inclusive sin framtida hemgift. Hennes fästman blev mycket arg och drog henne inför rätten och anklagade henne för att vara kristen.

Lucia blev förkrossad och med en nål försökte hon göra sig blind, men ett mirakel inträffade och hon kunde se trots att ögonen var förstörda. Detta är orskaen till att hon ofta porträtteras hållandes en bricka med två ägon.

Domaren dömde henne att lämna staden, men hon vägrade. Inte ens då 1000 män, oxar och troll försökte kunde de rubba henne. När det inte fungerade täckte de Lucia med tjära och satte eld på henne. Lågorna kved och vred sig, men hon förblev oskadd - inte ens den röda klänningen fick ett märke. Till slut tog ändade den tidigare fästman hennes liv den 13 december A.D.304 med ett svärdsstick i halsen.

Lucia blev senare helgonförklarad av kyrkan och gavs namnet Sankta Lucia. På Sicilien där hon var född hedras hon fortfarande genom att kristna samlas, tänder eldar och har fackeltåg. Hennes kvarlevor finns nu i en kyrka i Venedig, Italien. Hon har på sig en röd klänning som sägs vara den hon bar den dag hon dog...

STJÄRNGOSSAR:

I svensk tradition deltar även pojkar i luciatåget. Ibland i tomtedräkt, men oftast som stjärngossar i vit dräkt, vit strut med guldstjärnor på huvudet och en stjärna på en pinne i handen.

Denna tradition har sitt ursprung i helgonet Stefanos, eller 'Staffan Stalledräng' som han ju brukar kallas här.

Legenden säger att Stefanos arbetade i kung Herodes stall och gav hästarna vatten när han fick syn på Betlehems stjärna. Han sprang till Herodes och berättade att judarnas nya konung hade fötts. Herodes, som just satt och åt, trodde honom inte först utan sa: 'Det är lika troligt att den här stekta tuppen ska vakna till liv och gala.' I det ögonblicket flög tuppen upp och gol: "Christus natus est" ('Kristus har blivit född').

Herodes blev arg och rädd och krävde att Stefanos skulle straffas. I en version blev Stefanos stenad till döds, och i den andra stacks hans ögon ut (men legended säger att han kunde se ändå). I båda versionerna blev han sedan ett helgon.HUR KOM LUCIA TILL SVERIGE?

Varför och hur den här traditionen kom till Sverige vet ingen med säkerhet, men såhär sägs det ha gått till:

Lucia betyder 'ljus'. Till år 1700 ansågs natten mellan den 12:e och den 13:e december vara årets längsta. På den här tiden var Sverige ett katolskt land och eftersom Lucia dog den 13:e blev hon symbolen för ljus för de soltörstande människorna i norr. De föreställde sig Lucia som en lysande figur krönt med en gloria och ibland t.o.m. med vingar som en ängel.

Den här långa natten ansågs vara väldigt farlig. Folk trodde att alla möjliga spöken och andar kom till liv, och att djuren talade med varann i stallen. I vissa trakter tordes folk inte ens gå ut.

Det blev en sport att vara den förste att stiga upp morgonen efter, eller åtminstone att undvika att bli sist... Han eller hon som steg upp sist fick finna sig i att bli kallad 'lussegubben'. Det var populärt att klä ut sig i skrämmande eller roliga dräkter. Allra roligast var det då män klädde ut sig till brudar.

Eftersom de steg upp tidigt och natten hade varit lå behövde de äta mycket. En del åt tre frukostar... Frukosten bestod vanligtvis av kaffe, 'lussekatter' och pepparkakor.

Runt år 750 spred sig dessa traditioner från bönderna i Västergötland till universiteten i städerna. Studenterna klädde ut sig i nattskjortor och gick till sina lärares hus med kaffe och lussekatter och sjöng för dem.


VÅRT NUTIDA LUCIAFIRANDE:

Det första officiella Luciatåget arrangerades 1927 av tidningen Stockholms Dagblad. Sen dröjde det inte länge innan de moderna Lucia-traditionerna hade spridit sig i hela landet, och till andra delar av världen där det bor svenskar.

Lucia bär en vit klänning, ett rött band runt midjan och en krona med levande ljus på huvudet, ofta klädd med lingonris. Barn som får vara Lucia har vanligtvis batteriljus i sin krona istället för riktiga. :-) Det röda bandet symboliserar St Lucias röda klänning.

Varje år väljs en sveriges Lucia. En av hennes uppgifter är att åka till Syracusa och ta del i deras årliga religiösa procession. Tillsammans med sina 'tärnor' and 'stjärngossar' gör hon också en del välgörenhetsarbete under året, t.ex. sjunger på hem för gamla och samlar in pengar till fattiga runt om i världen.

Lucia firas fortfarande den 13 december. I hela Sverige går barn upp tidigt, klär ut sig som på mina bilder och överraskar sina föräldrar med kaffe, lussekatter och pepparkakor på sängen. Detta sker också på skolor, företag, sjukhus...

Det har blivit en tradition att överraska årets nobelprisvinnare tidigt på Luciamorgonen, när de fortfarande ligger kvar i sina hotellsängar, med ett litet Luciatåg. Ett år blev dock en vinnare så arg och upprörd att de numera alltid ger personerna en liten förvarning... :-)
------------
Copyright © 1997 - 2023 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.