~* Nutidens påskfirande *~

[Tillbaka till Sverigemenyn]

Veckan före eller efter påsk är barnen lediga från skolan. Många familjer hyr då en stuga i fjällen eller åker på en charterresa till soligare breddgrader.

Att placera knippor av björkris i en vas inomhus, gärna i god tid innan påsk så de hinner grönska, är omtyckt. I påskveckan pyntas dessa ris med färgglada fjädrar, kycklingar, små konstgjorda ägg eller urblåsta och målade riktiga ägg. Det är vanligt att barnen får tillverka såna i skolan.

Påskliljor är de blommor som mer än några andra symboliserar påsken här i Sverige. Vi har dem i krukor och vaser inomhus och planterar dem i trädgården. Har vi tur blommar de lagom till påsk och det är en vacker syn.

Påsken börjar med Skärtorsdag, då barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och knackar dörr hos grannarna (många barn gör det på lördagen istället). Ofta får de godis eller t.o.m. lite pengar - inte olikt Halloween i USA. Både flickor och pojkar klär ut sig och de brukar vanligtvis sätta på sig en lång kjol och en sjalett på huvudet. Många målar kinder och läppar röda och tar med en kvast och en kaffepanna, där de förvarar godiset de får. Ofta delar de ut kort som de har ritat själva.

Långfredag är en allmän helgdag, till minne av den dag då Jesus enligt kristen tro dog på korset. Till relativt nyligen var alla nöjesställen stängda denna dag, och barnen fick inte leka. (Kanske är det därför den kallas långfredag...)

På Påskafton är det vanligt att familjer och vänner träffas och äter traditionell påskmat: Ägg, inlagd sill, lamm - lite likt julens smörgåsbord. Lax tillagad på olika sätt hör också till och det härrör förmodligen från tiden då Sverige var katolskt och kött var förbjudet på Långfredag.

Påskafton är också den dag då de flesta barn får sina påskägg, fyllda med godis och ibland små leksaker. Ofta gömmer föräldrarna äggen och låter barnen leta efter dem. De barn som inte klädde ut sig till påskkärringar på Skärtorsdagen gör det ofta denna dag istället.

Påskdagen är en nationell flaggdag och både Påskdagen och Annandag Påsk är allmänna helgdagar. Så mycket mer finns inte att säga, än:

Glad Påsk!


------------
Copyright © 1997 - 2023 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.