~* Påsk förr i tiden *~

[Tillbaka till Sverigemenyn]

Ursprungligen var påsk en judisk tradition. De firar påsk till minne av att de för två tusen år sedan lämnade slaveriet i Eypten och gav sig av till det som idag kallas Israel. Ordet påsk' kommer sannolikt från det hebreiska ordet 'pesach'.

Senare började även kristna fira påsk - här i Sverige på 1100-talet. Kristna firar påsk till åminnelse av att Jesus dog på korset och senare återuppstod. Jesus beskrevs som ett lamm, offrat av Gud, så lamm är traditionell påskmat i Sverige, även om det kanske inte är så många som äter det längre.

Ägg är vanliga i påsktraditioner över hela världen. De symboliserar tillväxt och livet som vaknar i naturen efter den långa vintern. När Sverige var katolskt föregicks påsken av 40 dagars fasta. Under denna tid fick man inte äta ägg, ost, mjölk eller kött. Det är inte så förvånande att när hönsen började lägga ägg igen och fastan var över, ägg blev ett populärt inslag i påskfirandet.

Riktigt långt tillbaka i tiden, långt innan Sverige blev kristnat, fanns det visa gamla kvinnor och män ('häxor' och 'trollkarlar') som ansågs kunna bota sjukdomar, bringa lycka eller lägga en förbannelse över människor och djur. En del trodde att häxorna, med hjälp av 'mjölkharen', kunde stjäla mjölk från andra människors kor. Detta är förmodligen ursprunget till traditionen med påskharen som kommer kommer med barnens påskägg.

I 1400-talets Europa - i Sverige mest på 1500-talet - började folk tro att häxor var i kontakt med djävulen. Kyrkan och särskilda häxjägare fångade människor som sades vara häxor, och tvingande dem ibland med tortyr och på andra sätt att 'erkänna'. Många påstådda häxor brändes till döds eller dränktes under dessa häxjakter.

När det var som värst hände det att barn anklagade sina föräldrar och grannar varandra... Det var ett enkelt sätt att bli av med sina fiender och andra man hade ett horn i sidan till. Folk trodde att häxorna flög på kvastar till Blåkulla på Skärtorsdagen för att möta djävulen. Svarta katter symboliserade djävulen och häxorna ansågs kunna förvandla sig till svarta katter.

Man trodde att häxorna gick till kyrkan på påskdagen som alla andra, men att de läste bönerna baklänges... Häxor finns fortfarande kvar i våra påsktraditioner, men numera kallar vi dem påskkärringar och är inte längre rädda för dem. :-)

Till minne av Kristus lidande på korset på långfredagen hände det att husets herre slog barnen och tjänarna med knippor av björkris (det är lyckligtvis förbjudet idag). Långt tillbaka i tiden brukade folk slå varandra med björkris på våren, men då var risen gröna av löv och syftet att önska varandra lycka och fertilitet.


------------
Copyright © 1997 - 2025 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.