~* Hjälp/vanliga frågor (FAQ) *~

ZIP-FILER:

Vad är zip-filer och hur öppnar man dem?VAD ÄR ZIP-FILER OCH HUR ÖPPNAR MAN DEM?

Detta är ett vanligt och mycket praktiskt sätt att packa filer. Du behöver ett zip-program för att kunna öppna dem, men det har du kanske redan ett eftersom man brukar behöva det då och då. Gör så här:

Om du fick filen via email ser den förmodligen ut som en länk. Högerklicka på den och välj 'Spara länk som...' och gör sen precis som när du sparar hem något från internet (välj en mapp och klicka på 'Spara' (eller 'OK').)

Öppna Utforskaren (där alla dina filer och mappar finns listade), klicka dig fram till zip-filen och dubbelklicka på den. Om du har ett zip-program installerat kommer det att starta nu. I programmet finns det vanligtvis en knapp som heter 'Extract' - klicka på den och följ instruktionerna. Först får du förmodligen välja var du vill spara de öppnade filerna, och sen klicka 'ok'. När allt är klart kan du kasta originalfilen om du vill, men det är alltid bra att spara en kopia t.ex. på diskett eller CD.

Om du inte har ett zip-program, kommer instruktionerna ovan inte att fungera, men du kan ladda ner ett gratis från nätet. WinZip är det vanligaste och det är shareware. Jag använder ZipCentral som är gratis och minst lika enkelt och bra som WinZip.

Vill du köpa något men är osäker på om du kan öppna zip-filer kan du ladda ner denna fil och prova.


------------
Copyright © 1997 - 2024 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.