~* Hjälp/vanliga frågor (FAQ) *~

RITA GRAFIK:

Hur kom det sig att du började rita?
Hur gör du grafiken?
Vad använder du när du ritar?
Gör du beställningsjobb?HUR KOM DET SIG ATT DU BÖRJADE RITA?

Som du kan läsa mer om under rubriken 'Denna hemsida' kom jag igång med hemsidan hösten -97. Redan från början kände jag att jag ville dekorera med bilder som var helt mina egna.

Jag har alltid tyckt om att rita, men att rita på datorn - särskilt med musen - är ju något helt annat. Efter mycket frustration lärde jag mig göra bakgrunder och enkla figurer i Paint. Trots att jag ibland var så arg att jag kunde stampa i golvet var det roligt! Ännu roligare blev det när jag märkte att det gick bättre och bättre och snart hade jag fått ihop många fler bilder än jag behövde.

På den tiden fanns inte många grafiksidor, och särskilt inte med egenhändigt ritade bilder (det var mest scannade vykort och sånt), men jag hade sett att bl.a. VikiMouse (MousePad) gav bort bilder hon ritat själv, och det ville jag också göra.

4 december blev hemsidan officiell! Först under namnet 'Helena's Graphics'/'Helenas Grafik', men redan ett par månader senare bytte jag till 'Graphic Garden' och köpte domänen www.graphicgarden.nu och några år senare även www.graphicgarden.com och www.graphicgarden.se.
HUR GÖR DU GRAFIKEN?

Jag ritar allt i Windows Paint. Det är ett enkelt program - lite som att rita med penna och papper, och det gillar jag.

Vad det var svårt att vänja sig vid att rita med musen! Men det är bara att öva och öva... Första två åren använde jag musen, men nuförtiden har jag en 'Wacom Pen Tablet' som jag älskar. Allt går att göra med musen, men pennan är betydligt mindre frustrerande.

När jag ritat nåt jag är nöjd med gör jag en 'mask-rektangel' runt den, går in under Redigera och väljer 'Kopiera till' (OBS! Inte 'Spara som', då sparas hela sidan istället!) och sen gör jag som vanligt när man sparar en bild. Bilden heter då nånting.bmp. Bmp-filer är t.ex. bra till att skriva ut, men vill du ha bilden på hemsidan måste den göras om till ett annat format.

GIF-BILDER OCH GENOMSKINLIG BAKGRUND:

Beskrivningen nedan gäller Corel Photo-Paint, men de flesta grafikprogram går säkert bra. Jag använder en engelsk version, men har du en svensk kan du nog ändå lista ut vilka knappar jag menar. :-)

1: Öppna nånting.bmp i Corel.

2: Klicka på 'Image' (i menyn längst upp), sen 'Convert to...', sen '256 colors (8 bit)'.

3: Nu öppnas ett litet fönster med olika valmöjligheter. Under 'palette type' välj 'Optimized' och under 'Dither Type' välj 'none'. Klicka sen 'OK' så stängs fönstret.

4: Nästa steg är att klicka på 'File' (i menyn längst upp), sen 'Save as..'. Ett nytt litet fönster öppnas. Gör som vanligt när du sparar en bild och klicka dig fram till mappen där bilden ska ligga. Välj sen 'CompuServe Bitmap (GIF)' i den lilla drop-down (rullgardins-) menyn nertill som heter 'Filformat' och byt ut filnamnet till 'vad du vill.gif'. Klicka 'Save'.

5: Ett nytt fönster öppnas nu, som heter 'Transparent Color'. Se till att '89a Format' och 'Transparent Color' rutorna är ibockade. Då ska där finnas en liten palett med alla färger du har använt i din bild. Markera den färg du vill ska vara genomskinlig (alltså den du använt som bakgrundfärg och inte vill ska synas). Tänk på att alla delar av bilden som har den färgen blir genomskinliga - inte bara det du tycker är bakgrund (datorn är inte smart nog att fatta skillnaden...)! Innan du sparar den ritade bilden ur Paint (eller var den nu är ritad), sätt då en bakgrundsfärg som inte förekommer någon annanstans i bilden! Klicka 'OK'. Nu är du färdig och kan stänga bilden.

BAKGRUNDER:

Om bilden ska användas som bakgrund ska ingen del av den vara genomskinlig. Då gör du precis som ovan fram till punkt 5 där du ser till att 'Transparent Color' inte är ibockad (då ska paletten bli grå). Sen klickar du 'OK' och stänger bilden.
VAD ANVÄNDER DU NÄR DU RITAR?

Allt står i svaret ovan, men eftersom många ändå frågar skriver jag ett sammanfattande svar. :-)

De första två åren använde jag den vanliga musen. Det gick bra det med, men var förstås mer frustrerande och tidsödande. 1999 fick jag en Wacom Intuos A6 i julklapp och sen dess använder jag bara den. Den är köpt hos Dustin.

Jag ritar allt i Windows Paint. I den gamla version jag har kan man inte spara som GIF, så det gör jag i Corel PhotoPaint, men det går bra med de flesta grafikprogram.
GÖR DU BESTÄLLNINGSJOBB?

Tyvärr ritar jag inte på beställning i nuläget. Det är så mycket annat jag vill hinna med. Hoppas du förstår.

Ni får gärna föreslå motiv till gratis- och köpegrafiken om ni vill, men jag kan inte lova att rita allt. Jag brukar låta inspirationen styra. :-)


------------
Copyright © 1997 - 2023 Helena Normark/Graphic Garden®.
Please note that the graphics used to decorate this site are my personal property.